Henk de Ronde“In het afgelopen jaar werd ik erbij bepaald om een echtpaar uit onze gemeente aan te raden de Cleansing Stream Basiscursus te gaan volgen. In de voorbereidende gesprekken constateerde ik dat het erg zou helpen als ik zelf de cursus ook zou doen. Toen een aantal anderen hoorden dat we dit gingen doen, haakten ze ook aan. Uiteindelijk zijn we met 6 mensen uit de Goudse Rafaël Gemeenschap in Rotterdam aan de cursus begonnen.

Al vrij snel werd duidelijk dat God de hand had gehad in mijn persoonlijke deelname. In plaats van het meegaan om mensen te ondersteunen en stimuleren werd ik bepaald bij een aantal nare zaken vanuit mijn voorgeslacht. Er was altijd veel negativiteit en veel destructief gedrag. De oma van mijn moeder had zelfmoord gepleegd, mijn eigen moeder was in de oorlog zwanger geraakt van een Oost-Europese man die waarschijnlijk in het Duitse leger werkte, mijn vader was gescheiden en daarna als compromis met mijn moeder getrouwd terwijl ze zwanger was. Er zijn veel onverkwikkelijke zaken geweest in de voorgeslachten van beide kanten.

In de loop van de cursus werd ik daar steeds meer mee geconfronteerd. Het was zelfs zo, dat er zaken naar boven kwamen waarvan ik dacht dat ik er al jaren geleden mee had afgerekend. Het leek wel of de dingen die in het verleden gebeurd waren terug kwamen en zelfs in verergerde mate. Dat is natuurlijk niet zo, maar de Heilige Geest bracht steeds meer zaken in herinnering.
Tijdens de retraite heb ik mogen ervaren dat er een duidelijke bevrijding van mijn verleden heeft plaatsgevonden.
Ik voel me nu niet meer “besmet” met mijn verleden. Het rare is, dat je pas beseft wat het was, op het moment dat het er niet meer is! Kun je je voorstellen dat ergens diep van binnen er altijd een soort van “niet goed genoeg” speelde? Niet dat het me altijd hinderde, maar ik stond wel vaak op met een “net niet goed genoeg” gedachte. Het zorgde ervoor dat, als ik met mensen bad, ik altijd dacht: “Bij mij zal het wel niet werken!“  Wat een vreugde is het nu om op te staan met het besef: “Het is weg! Ik ben vrij van het verleden!”
Ik kan elke leider aanraden om deze cursus te volgen! Ik dacht altijd: “Wat zullen de mensen wel denken als ik Cleansing Stream doe!” Daarom was de zogenaamde begeleiding voor mij ook zo’n verrassing van God. Hij heeft me mooi te pakken gehad! Denk niet dat het voor leiders niet werkt, het werkt wel en het is een zeer goede ervaring.

Trek je er niets van aan wat mensen erover denken. Het is goed om de Basiscursus te doen, voor jezelf, of als begeleider van anderen.”

Henk de Ronde